
Auton Takaäänenvaimennin
Takaäänenvaimennin auto
Äänenvaimennin: hyödyllistä tietoa
Pakokaasujen puhalluksessa on kaksi prosessia: kaasun virtaus putkien läpi ja äänen levittäminen kaasussa. Molemmat prosessit vaikuttavat sylinterien täyttöasteeseen. Kaasujen virtausvastusta vähentää puhaltamisen tehoa ja laatua. Mitä lyhyempi on putki ja suurempi sen halkaisija, sitä vähemmän virtausvastusta.
Resonaattorin (heijastin, joka sijaitsee oikealla etäisyydellä pakoventtiilistä) olemassaolo pakokaasujärjestelmässä huomattavasti parantaa sylinterien puhallusta ja se nostaa moottorin vääntömomentin. Tämä ilmiö on hyödynnetty vääntömomenttikäyrän muuttamiseen. Teho on vääntömomentin suoritus. Jos tarvitset tehoa suurella nopeudella, resonaattoria viritetään kierrosten maksimimäärän alenemalle alueelle laajentaen vääntömomentin toiminnan kohta.
Jos haluat lisätä vääntömomenttia pienillä kierroksilla, resonaattoria viritetään ennen maksimia suurennelle alueelle. Melun vähentämiseksi käytetään takimmainen äänenvaimennin. Se mahdollisimman kaukana pakoventtiileistä sen vaikutuksen vähentämiseksi resonanssin laatuun. Takimmaista äänenvaimenninta käytetään pakoäänen sammuttamiseen kaikkein pienellä kaasuvirtausvastuksella. Merkittävää aineellista tehonlisäystä saadaan kun on tehty pakokaasujärjestelmän kaikkien osien, mukaan lukien takimmaisen äänenvaimentimen, oikea valinta ja oikea asennus. Yhteenvetona voidaan todeta: kokonainen pakosarja, jolla on samanlaisia putkien pituuksia, resonaattori (esiäänenvaimennin) ja tietenkin takimmainen äänenvaimennin. Myös pakoputkien etukäteen laskettu halkaisija antaa tehon lisäystä.
Nyt sinun ei tarvitse kuluttaa aikaa kaikkein edullisen tarjouksen haussa verkossa. Asiantuntijamme tekevät kaiken puolestasi. Verkkokappamme luettelosta löydät monia tarjouksia. Osta meiltä ei vain äänenvaimennin edulliseen hintaan, vaan myös vauhtipyörä, jännitteen tasaaja ja jarrujen tehostin.
Päävaimentimen viat
- mekaanisten vaikutusten aiheuttamat hajoamiset;
- liitosten löystyminen;
- pehmusteiden ongelmat, jotka johtuvat elinkaaren päättymisestä tai fyysisistä vahingoista;
- järjestelmän paineen purkautuminen;
- tiivisteiden elinkaaren päättyminen tai letkujen läpisyöpyminen;
Päävaimentimen vikojen merkit
- pakoputkesta tulee kovaa ääntä;
- pakokaasut tulevat ulos muista auton osista pakoputken lisäksi;
- moottorin teho heikkenee huomattavasti.
Päävaimentimen vikojen syyt
- hajoaminen liikenneonnettomuuden tai muun fyysisen vahingon takia;
- vaimentimen käyttäminen elinkaaren päätyttyä;
- ruoste;
- huonolaatuisen polttoaineen käyttäminen;
- lisävaimentimien hajoaminen.
Diagnostiikka
Teräksisen (jossa alumiini epäpuhtauksia) päävaimentimen käyttöikä ei ylitä kahta-kolmea vuotta. Tämän jälkeen osan käyttöä ei voida suositella. Tukokset rei’itetyissä letkuissa vähentävät vaimentimen kapasiteettiä, eikä päästä pakokaasuja ulos. Letkujen paine kasvaa ja johtaa moottorin lämpötilan nousuun.
Pakoputkistoon tulee suorittaa ennaltaehkäisevä tarkistus aina 50 000 ajokilometrin välein. Aggressiivinen ajotyyli ja ajaminen epätasaisilla teillä ovat syitä, joiden takia diagnostiikka tulee suorittaa säännöllisemmin.
Päävaimentimen korjaus ja vaihto
Pienet rungon fyysiset vahingot ja viillot voidaan korjata normaaleilla hitsaustyökaluilla. Tämä on kuitenkin vain väliaikainen keino, ja osa tulee vaihtaa kokonaan mahdollisimman nopeasti.
Rikkinäisen osan korjaamiseksi riittää kun irrotetaan vaimentimen kiinnikkeet ja happikatalysaattorin kiinnikkeet. Sitten irrotetaan pehmusteet, irrotetaan lisävaimentimet, happikatalysaattori ja vaimennin. Toimenpide ei vie paljoa aikaa, jos seuraat ohjeita ja toimit huolellisesti. Usein pakoputkiston toiminnan palauttamiseksi riittää pelkkä vaimentimen oikein kiinnittäminen.
Vaimentimen asennus vaatii erityistä huomiota. Tämä komponentti voi vahingoittaa sen viereisiä järjestelmiä, koska se lämpenee voimakkaasti toimiessaan. On tärkeää tarkistaa, että vaimennin on kunnolla kiinni iskunvaimentimilla ja tukivarrella. Sen ei tule myöskään osua muihin, sen vieressä oleviin auton osiin.